Voiko leirin simuloida?

Simulaatiossa päästiin mallailemaan Evon mättäitä ja maastoja

Kliffan tekijät ovat kokeita leirin rakentajia ja leirikokemusten tekijöitä. Moni osaa ulkoa Evon leirialueen kartan tai tietää tasan tarkkaan miltä mikäkin teltta tai rakennelma näyttää metsässä. Kliffan suunnitelmat on kuitenkin tehty pitkälti Partioaseman kokoushuoneissa tai leirikeskuksissa – siispä huhtikuun lopussa lähdettiin yhdessä Evolle katsomaan, miten suunnitelmat toimivat oikeassa ympäristössä!

Lähes 50 leirintekijää koonneen leirisimulaation tarkoitus oli tuoda leiriläisen arjen kannalta tärkeät osa-alueet yhteen, hahmottaa suunnitelmien sudenkuoppia ja käydä yhdessä läpi aidossa leiriympäristössä, toimivatko suunnitelmat luonnossa. Simulaation suunnittelusta vastasi Kokemuksen palvelumuotoilutiimi, joka oli jo tsempannut tekijöitä heidän suunnitelmissaan leirimuotoilupelin avulla. Erityisesti Kliffan tekijöille tehdyllä pelillä haluttiin antaa hauska tapa käydä läpi tehtyjä suunnitelmia leiriläisen näkökulmasta: Mitä tapahtuu kun laaksossa kuljetaan tai miten jäätelökioskilla asiointi sujuu leirillä.

Simulaatiossa ohjelmassa oli monipuolisesti leirialueen penkomista, tarkastelua ja mittailua. Tekijät kävelivät leirialuetta ristiinrastiin ja kellottivat sekuntilleen, kuinka kauan kestää esimerkiksi kauimmaisesta savusta kävely ruokailuun tai saunaan. Sulavien keväthankien keskellä laskettiin, kuinka monta telttaa yhteen leirilippukuntaan todella mahtuu ja miten päin bajamajat olisi hyvä sijoittaa. Koettiin simulaatissa myös hermoja ja koko leirin suunnitelmia testaileva hetki, kun paljastui että tulevassa yhteisohjelma katsomossa lainehti pieni järvi. Onneksi kävimme sen huomioimassa, eikä tilanne tullut yllätyksenä rakennusleirin alkaessa.

Antoisin hetki monelle leirintekijälle oli hypätä hetkeksi sudenpennun, seikkailijan tai leirilippukunnan aikuisen rooliin. Eläydyimme porukalla hetkeksi leiriarjen hetkeen, jossa ruokailimme ja siirryimme leirialueella paikasta toiseen. Siirtymä huipentui yhteisohjelmaan ja ensimmäistä kertaa Evolla laulettuun Kliffa biisiin. Harjoitus oli loistava muistutus, miltä leiri ja sen eri toiminnot näyttävät yksittäisen osallistujan näkökulmasta ja kuinka tärkeää on varmistaa leirin sujuvuus koko huikean erilaiselle osallistujaporukalle.
Itselleni simulaatio lunasti lupauksen sen, mitä Kliffa tulee Evolla olemaan. Se on kauniiden honkien välissä kulkemista, kavereiden moikkaamista, huikeita yllätyksiä ja sitä kuuluisaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, minkä takia leirille lähdemme. Yritetään vielä malttaa, (toivottavasti jo lumeton) leirialue kyllä odottaa meitä!