Partioperinteitä ja punakuonoja

Vuoden lopulla partio korostaa perinteitä – itsenäisen Suomen kunniaksi sekä joulun tunnelmaa luoden. Monien, myös ei-vielä partiolaisten, joulumieli alkaakin kipinöidä juuri perinteisen adventtikalenterin ensimmäisten luukkujen avautuessa. Muistan itse lapsuudesta, kuinka uusi yllätys tonttujen puuhiin päihitti suklaakalenterit ylivoimaisesti.

Puuhia riittää lippukuntienkin tontuilla ja pukeilla näin joulun alla. Mitä partiolaisten jouluperinteisiin sitten kuuluu?

Partiomessu on erilainen, vähän virallisempi tilaisuus perheille, lapsille ja vapaaehtoisille. Joulun hartaus, rauha ja lähimmäiset ovat keskipisteessä. On tärkeää myös arvostaa seurakunnan yhteistyötä ja toivottaa hyvää joulua koko yhteisölle kauniiden joululaulujen saattelemana.

Sitten ovat joulu- ja puurojuhlat, joista yhteen pääsin itsekin vähän tunnelmoimaan huiluineni Petteri Punakuonon tahtiin. Ne ovat upeita lippukuntien kauden päätöstilaisuuksia, joissa jaetaan kiitokset, lauletaan ja syödään yhdessä. Monille aktiivisille harrastajille juhlat ovat henkäys hetken partiolomaan: ”Sitten taas jaksaa innostua entistä enemmän”, kuuluvat viisaat sanat.

Toisaalta joulun aika on mainio hetki vapaaehtoisille oman johtajakivan järjestämiseen. Tapana voi olla esimerkiksi johtajaporukan pikkujoulut tai -sauna, joissa kuluneen vuoden tapahtumat kihisevät löylykiviltä ja metsäretkien mutatahrat pyyhitään lumienkeleihin. Joulun jälkeen osa saattaa tosin innostua vielä jouluretkelle, jossa kinkut ja suklaat sulatellaan yhdessä kämpän lattialla maaten.

Haluan myös jakaa itselleni uuden hyödyllisen vinkin jouluohjelmaan: Oletteko tienneet, että myös partiolaiset matkaavat partasuina eri tilaisuuksissa! Näillä apureilla on varmasti kontissaan vaikka mitä hauskuuksia lapsille. Klassikko on myös joulun alla raikaavat tiernapoikaesitykset. Nämä ovat samalla hyvä tapoja tukea nuorten partiotoimintaa ja elämyksiä.

Partioaiheiset lahjat ovat muutenkin oivia ideoita: Tänä vuonna kannattaa vielä tutustua eettisiin ja yhteisvastuullisiin Kliffan kampanjan tuotteisiin, jos et vielä ole ehtinyt tarttua tilaisuuteen. Sekä osallistumista, vapaaehtoisia, että luontokasvatusta on mahdollista tukea. Samalla lahja jota ei tarvitse kääriä kimallepaperiin sopii myös perinteisten retkivälineiden, partiopaitojen ja kuksakuppien rinnalle.