Arki Kliffalla

Mietityttääkö, miten leiriarki metsäisissä olosuhteissa todellisuudessa toimii? Lue tämä, niin tiedät, miten jokapäiväiset toiminnot järjestetään 5600 leiriläisen kotikylässä viikon ajan.

Ulkona säällä kuin säällä

Evolla ei ole kiinteitä rakennuksia, vaan jokainen leirille osallistuva majoittuu ulkona teltoissa yhdessä oman leirilippukuntansa kanssa. Lisäksi ruokailut, aktiviteetit ja kaikki muu toiminta ovat ulkona sääolosuhteista riippumatta. Suojaa säältä tarjoavat paikalle leirin ajaksi pystytetyt teltat, kontit ja katokset. Sateeseen kannattaa varautua muutamalla vaihtovaatekerralla ja ylimääräisillä sukilla. Lisäksi kannattaa varautua myös kylmään säähän riittävällä vaatetuksella siitäkin huolimatta, että on heinäkuu. Muista myös aurinkovoiteet ja hyönteiskarkotteet. Puremiin tepsii kortisonivoide. Leirillä ei ole pyykkäysmahdollisuutta, joten mukaan kannattaa pakata riittävästi vaihtovaatteita kaikkiin mahdollisiin säihin varautuen. Varusteiden kuivauskaan ei tapahdu käden käänteessä, jos sadetta saadaan useana päivänä.

Mitä Kliffalla tehdään?

Leiriarki koostuu ohjatusta ohjelmasta, arkea rytmittävistä ruokailuista yhdessä oman kylän kanssa sekä yhteisistä iltaohjelmista – välillä oman leirilippukunnan kesken, välillä yli 5600 muun leiriläisen seurassa. Välillä voi piipahtaa kioskille, moikata kavereita tai käydä vaikka saunassa ja uimassa.

Jokaiselle ikäkaudelle on räätälöity omat aktiviteettinsa. Ohjelmaa on kaiken ikäisille laidasta laitaan: kädentaitoja ja partiotaitoja, vesiaktiviteetteja, arvokasvatusta, ongelmanratkaisua, hyvinvointia edistäviä liikunnallisia ja rauhoittavia ohjelmia ja paljon muuta. Käy lukemassa ohjelmasta tarkemmin leiriläiselle-osiosta.

Yli 15-vuotiaiden leiriarkea rytmittää lisäksi pestissä toimiminen, eli leirin toiminnan mahdollistava johtamis-/vastuutehtävässä toimiminen.

Yhteiset pelisäännöt

Jokainen leirin osallistuja sitoutuu noudattamaan Kliffan yhteisiä pelisääntöjä. Tärkeintä on toisten huomioiminen ja kunnioittaminen. Suomalaiseen partiokulttuuriin ei kuulu päihteet, vaan kaikki partioleirit ovat päiteettömiä. Mikäli sääntöjä ei noudateta, voidaan osallistuja lähettää kotiin omakustanteisesti, eikä leirimaksua palauteta. Alaikäisten kohdalla vanhempia pyydetään hakemaan leiriläinen kotiin. Pelisäännöt ovat kirjattuna leiriläisen kirjassa ja nettisivuilla ja ne täytyy jokaisen leiriläisen lukea ja sisäistää ennen leiriä.

Turvallisuus

Leirisairaalassa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset. Tämän lisäksi jokaisella leirilippukunnalla on nimetty ensiapuvastaava. Ensiarvoisen tärkeää on, että osallistujien terveydentilaa koskevat asiat ovat leirilääkinnan tiedossa. Myös omien lähijohtajien eli leirilippukunnanjohtajien kanssa on suositeltavaa keskustella lapsen tai nuoren terveystiedoista.

Leirillä on ambulanssi, joka hälytetään kiireellistä hoitoa vaativissa tapauksissa hätänumeroon 112 soittaen. Lisäksi leirillä on palokunta. Leirillä auttaa ja neuvoo myös leiriturva, joka valvoo järjestystä leirialueella vuorokauden ympäri.

Raha ja maksuvälineet

Kliffalle kannattaa varata hieman taskurahaa ostoksia ja kahvilakäyntejä varten. Huomioittehan, että leirillä ei voi nostaa rahaa. Emme suosittele suurempia kuin 50 € seteleitä. Myös pankkikortit ja luottokorteista yleisimmät käyvät maksuvälineinä Kliffan kahviloissa ja myymälöissä. Korttimaksut suoritetaan iZettle-maksupäätteillä.

Yhteydenpito leirille

Kliffalla leiriläinen ei välttämättä ole koko ajan yhteydessä verkkoon. Pieniin takkuiluihin yhteydenpitosovelluksien, kuten Facebookin tai WhatsAppin kanssa kannattaa siis varautua. Kotiväki voi leirin aikana seurata Kliffan verkkosivuja ja virallisia somekanavia, jonne päivitetään aktiivisesti ja reaaliaikaisesti tunnelmia ja kuulumisia leiriltä. Jos omaan leiriläiseen ei saa yhteyttä, kannattaa ottaa yhteyttä leirilippukunnan johtajistoon tai viime kädessä leiritoimistoon puhelimitse. Leiriläisten kannattaa pitää tärkeät puhelinnumerot myös paperilla.

Leiriläiset voivat Kliffalla ladata puhelimiaan ainoastaan kannettavilla akkupakkauksilla (ns. powerbank tai latauspankki). Akkupakkauksia voi ladata leirituotekaupassa 2 € maksua vastaan. Kahviloissa puhelimia voi ladata veloituksetta siellä asioidessaan.

Kliffalle voi lähettää postia, jolloin osoite on:

Kliffa 2018
Leiriläisen nimi
Lippukunnan nimi ja kylä
Rahtijärventie 121
16970 Evo

Tarkista leiriläisesi lippukunnan nimi ja kylä ennen leiriä esimerkiksi leirilippukunnanjohtajalta.

Tuliaiset leiriläiselle/ostokset kyläilypäivänä

Kyläilypäivänä myös kotiväki pääsee mukaan hauskuuteen. Leiriläinen odottaa tietysti perheen tapaamisen lisäksi tuliaisia. Kyläilypäivänäkin voi asioida leirialueen kioskeissa ja tuotemyymälöissä, joissa toimivat sekä yleisimmät kortit että käteinen. Myöskään kotoa tuodun puhtaan sukkaparin tai t-paidan arvoa ei voi vähätellä! Kyläilypäivä on elämys niin leiriläisille kuin kävijöillekin! Mukaan kannattaa pakata oma vesipullo ja ruokailuvälineet, säänmukaiset varusteet sekä roppakaupalla kärsivällisyyttä ja hyvää tuulta, sillä alueella tulee olemaan todella paljon ihmisiä. Tervetuloa kokemaan Kliffa!

Ruokailut

Leirillä ruokaillaan neljä kertaa päivässä (aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala). Leiriläiset ruokailevat aina yhdessä leirilippukuntansa kanssa. Useimpia erikoisruokavaliota tarjoillaan samassa paikassa, mutta ruoka jaetaan eri linjastosta. Vaikeimmat erityisruokavaliot tarjotaan eri keittiöltä. Tarjolla on maittavaa leiriruokaa, jota on tärkeää kaikkien säännöllisesti nauttia, jotta energiaa leirillä touhuamiseen riittää!

Ruokailujen jälkeen jokainen leiriläinen tiskaa omat astiansa tiskilinjastoilla. Omia astianpesuaineita tai muita tiskivälineitä et tarvitse mukaasi. Astiat voi jättää tiskauksen jälkeen kankaiseen ruokailuvälinepussiisi kuivumaan oman leirilippukunnan alueelle. Muistathan tiskata astiasi jokaisen ruokailun jälkeen, jotta ne varmasti odottavat puhtaana seuraavaa ateriaa.

WC-etiketti

Kliffalla on bajamaja-tyyppisiä WC:itä ryppäissä eri puolella leiriä. Vessoja on laskettu riittävästi koko suurelle joukolle, mutta aamuisin, iltaisin ja yhteisohjelmien jälkeen vessoille voi syntyä jonoa. Joissain ryppäissä on myös inva-WC:t, jotka ovat ensisijaisesti tarkoitettu niitä tarvitseville henkilöille. Vessojen siisteys on kaikkien vastuulla, joten kaikkien toivotaan asioivan bajamajassa istuen ja käyttävän WC-paperia säästeliäästi.

Jätehuolto

Ympäristö on meille partiolaisille lähellä sydäntä ja kannustamme lajittelemaan omat jätteet ajatuksella. Leirillä lajitellaan polttokelpoinen jäte, biojäte, lasi, metalli, paperi ja pahvi. Näiden lisäksi keräysastiat on varattu pienelektroniikkaromulle ja paristoille.

Suihkut

Leirille rakennetaan suihkut ja saunat kahteen paikkaan leirialuetta. Suihkut ovat auki joka päivä iltapalaan saakka. Suihkuihin pyritään saamaan lämmitettyä vettä. Suihkuttelu on syytä hoitaa mahdollisimman ripeään tahtiin jonojen välttämiseksi. Leirille tulee ottaa mukaan omat biohajoavat pesuaineet sillä suihkuista vesi palaa luontoon. Voimakkaasti hajustettujen pesuaineiden ja muiden tuotteiden käyttöä on vältettävä hajusteyliherkkien huomioimiseksi. Peseytyminen päivittäin on suotavaa kanssaleireilijöiden miellyttävän leirikokemuksen edistämiseksi.