Tutustujille

Tässä osiossa kerrotaan perustietoa partiosta ja siitä, millaisia asioita pitää ottaa huomioon, kun lähtee ekaa kertaa partioleirille. Partioleirit ja varsinkin kesäleirit ovat parasta partiossa, ja siksi Kliffa on erinomainen tapa tutustua partioon! Kliffalla päivät täyttyvät erilaisista aktiviteeteista: 7–12 -vuotiaat seikkailevat ohjelmakokonaisuuksissa, joita kutsutaan ohjelmalaaksoiksi, ja sitä vanhempien päivä kuluu mielenkiintoisessa pestissä ja omissa aktiviteeteissa opettelemassa uusia taitoja. Leirillä nukutaan teltoissa, syödään hyvää ruokaa ja nautitaan leiritunnelmasta: uusista ystävistä, iltanuotioista ja kuutamouinneista.

Lisätietoa partiosta saat täältä ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten (PäPa) sivuilta.

PäPassa on kliffaa ennen Kliffaa

Kliffan tunnelmiin pääset jo ennen leiriä PäPan tapahtumissa.

Leiriarki

Tutustu Kliffan leiriarkeen alla olevasta linkistä.

Leiriarki

Ei-vielä-partiolaisena Kliffalle

Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi Kliffalle myös aiemmin partiota harrastamattomat lapset ja aikuiset. Mikäli et ilmoittautuessasi valinnut mitään lippukuntaa, olemme sinuun yhteydessä ilmoittautumisen jälkeen.

Huoltaja

Lapsen Kliffalle lähtemiseen liittyen kannattaa olla kevään aikana aktiivisesti yhteydessä lippukuntaan, johon lapsi osoitetaan/ilmoitetaan. Huolehdithan siitä, että lippukunnan johtajilla on tarvittavat tiedot lapsestasi ja olethan läsnä esimerkiksi vanhempainillassa ja luet huolellisesti Kliffaan liittyvät tiedotteet. Tutustu myös nettisivujemme leiriläiselle-osioon, josta saat paljon tietoa muun muassa leirin ohjelmasta.

Aikuinen leiriläinen

Myös aikuiset voivat lähteä Kliffalle kokeilemaan partioleiriä. Aikuiset toimivat Kliffalla erilaisissa pesteissä. Mikäli haluat toimia pestissä vain leirin ajan, sinulle osoitetaan tehtävä saavuttuasi leirille. Katso lisää pestissä toimimisesta täältä. Jos haluat valita pestin ja osallistua leirin tekemiseen vapaaehtoisena jo ennen leiriä, tutki avoimet pestit -sivuamme tai osoita kiinnostuksesi tulla mukaan tällä lomakkeella. Partion pestit ovat oppimiskokemuksia! Ennakkoon ei tarvitse osata kaikkea, vaan apua ja tukea saa, joten rohkeasti mukaan.

Ei vielä partiolainen

Lue myös EVP-blogistamme Siirin ajatuksia partiosta partioon tutustujan näkökulmasta!

Taustatietoa partiosta

  • Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on suomalaisen partion keskusjärjestö ja osa kansainvälistä partioliikettä. Partion ytimen muodostavat paikalliset lippukunnat, joita johtavat vapaaehtoiset partiojohtajat. Tukena on usein taustayhteisö, esimerkiksi seurakunta, kunta tai muu yhteisö. Lippukunnat kuuluvat alueellisiin partiopiireihin, pääkaupunkiseudulla Pääkaupunkiseudun Partiolaisiin.
  • Partio sai alkunsa Englannissa vuonna 1907 järjestetystä leiristä. Suomeen partiotoiminta saapui jo vuonna 1910, joten suomalainen partioliike on toiminut aktiivisesti jo yli sata vuotta.
  • Elämykset luonnossa, tasa-arvo ja luottamus nuorten kykyihin ovat olleet partiossa keskeisiä alusta asti. Partiotoiminnan päämääränä on rakentaa parempaa yhteiskuntaa kasvattamalla persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoisia, vastuuntuntoisia, aktiivisia ja itsenäisiä yksilöitä. Päivittäisessä toiminnassa korostuvat onnistumisen ilo ja yhteiset elämykset.
  • Partio on avointa kaikille. Mukaan pääsevät myös erityistä tukea esimerkiksi vamman tai pitkäaikaissairauden takia tarvitsevat eli sisupartiolaiset. Sisupartioryhmissä aikuisia ohjaajia on enemmän ja partio-ohjelmaa sovelletaan tarpeen mukaan. Sisuryhmiä on ympäri pääkaupunkiseutua.

Ikäkaudet ja partio-ohjelma

Partiotoiminta on jaettu iän perusteella viiteen ikäkauteen. Ikäkausien ohjelmat koostuvat monipuolisesta valikoimasta aktiviteetteja, joissa harjoitellaan luonnontuntemusta, kansainvälisyyttä, kädentaitoja, esiintymistä ja retkeilyä. Aktiviteetteja toteutetaan aina kullekin ikäkaudelle sopivalla tavalla. Lue lisää lapsen tai nuoren ilmoittamisesta partioon täältä.

Sudenpennut ovat 7–9-vuotiaita partiolaisia, joiden ryhmää kutsutaan laumaksi. Sudenpennut kokoontuvat kerran viikossa partiokololle. Laumailloissa leikitään, seikkaillaan ja opetellaan kädentaitoja. Lisäksi osallistutaan retkille, leireille ja sudenpentukisoihin sekä -tapahtumiin.

Seikkailijat ovat 10–12-vuotiaita partiolaisia, jotka opettelevat partion perustaitoja ja retkeilevät paljon. Seikkailijat kokoontuvat joukkueensa kanssa viikoittain. Seikkailija taivaltaa tutkimusmatkailijan lailla: niin retkikeittimet, ensiapu, rakentelu kuin erilaiset majoitteet tulevat tutuiksi.

Tarpojat eli 12–15-vuotiaat partiolaiset toimivat vartioissa, tytöt ja pojat omissaan. Vartiot kokoontuvat viikoittain. Tarpojien ohjelmassa korostuu yhdessä toimiminen ja kavereiden kanssa koetut elämykset. Noin kerran kuukaudessa järjestettävissä ikäkauden yhteisissä tapaamisissa (retkillä, leireillä, kursseilla tai muissa tapahtumissa) lippukunnan tarpojaryhmät tapaavat toisiaan.

Samoajat ovat 15–17-vuotiaita partiolaisia. Samoajien partio-ohjelmaan kuuluu olennaisena osana  ryhmänohjaajakoulutus ja johtamisharjoittelu; he toimivat tarpojaikäisten vartionjohtajina. He suunnittelevat toimintaansa yhdessä aikuisen luotsinsa kanssa ryhmän kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Samoajat toimivat viikoittain kokoontuvissa vartioissa, jotka tekevät myös retkiä ja osallistuvat leireille ja tapahtumiin.

Vaeltajien eli 18–22-vuotiaiden ohjelmaan kuuluu niin Suomessa kuin ulkomaillakin toteutettavia projekteja, joissa tutustutaan muiden paikkakuntien ja maiden partiolaisiin. Kukin vaeltaja tekee  henkilökohtaisen suunnitelman eli vaelluskartan, jossa hän valitsee itselleen sopivimmat aktiviteettien suoritusvaihtoehdot. Vaeltajaohjelma huipentuu valtakunnalliseen päätösseremoniaan.

Aikuisilla tarkoitetaan yli 22-vuotiaita vapaaehtoisia. Partio on aikuisille mahtava vapaaehtoistoiminnan muoto, minkä avulla voi oppia ja kehittää itseään ihmisenä sekä johtajana. Partiossa on lukuisia pestejä ja tehtäviä, joissa voi toimia oman elämäntilanteen ja aikataulun puitteissa. Aikuiset voivat tukea lasten ja nuorten toimintaa osallistumalla viikkotoimintaan, retkille ja leireille, antamalla osaamistaan eri luottamustehtävissä tai vaikka auttamalla keikkaluontoisesti. Jokaiseen tehtävään partiossa on mahdollisuus saada siihen soveltuva koulutus, josta on hyötyä myös partion ulkopuolella. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa partioharrastusta tai jatkaa sitä. Lue lisää täältä!

Lisätietoa partiosta Pääkaupunkiseudun Partiolaisten nettisivuilta