Pestivartiot – jotain uutta, jotain lainattua ja jotain tosi kliffaa!

Meitä on Kliffaa tekemässä jo suuri joukko vapaaehtoisia (ihan pian menee 200 rikki!). Vielä enemmän leirillä tulee kuitenkin olemaan sellaisia teini-ikäisiä ja aikuisia leiriläisiä (partioslangilla ”johtajia”), jotka tulevat leirille, mutta eivät syystä tai toisesta ehdi tai pysty näkemään vaivaa ennen leiriä. Se on täysin ok: ilman heitä ei syntyisi leiriä, koska kukaan ei olisi jakamassa ruokaa, tyhjentämässä roskiksia, myymässä jäätelöä tai vaikka järjestämässä ohjelmaa sudenpennuille.

Kliffalla tehdään kuitenkin jotain uutta näiden tekijäpestien suhteen. Joissain asiayhteyksissä on saattanut vilahtaa sana pestivartio. Koitan nyt avata hieman, mistä on kyse.

Perinteisestihän isoilla partioleireillä homma on mennyt jotakuinkin siten, että leirille ilmoittautuessa ilmoitat mikä sinua kiinnostaa (esim. huolto, ohjelmalaaksot, muonitus) ja sitten olet mahdollisesti saanut tekijäpestin tästä osa-alueesta. Siellä on sitten oltu hommissa koko viikko ja toistettu joka päivä samat jutut: Aamulla keitetään puurot tai pyöräytetään laakso läpi ensimmäisen kerran. Iltapäivällä about sama uusiksi, illalla nukkumaan ja sitten seuraavana päivänä sama kuvio. Tämä seitsemän-kahdeksan kertaa ja leiri alkaa olla ohi.

Esimerkki on toki karrikoitu, mutta ongelma on todellinen – esimerkiksi muonituksen pesteihin on ollut vaikea löytää tekijöitä. Osa pesteistä on helppoja ja osa rankkoja, osassa paljon vapaa-aikaa ja osassa ei yhtään. Pestin valinta on kannattanut tehdä tarkkaan, koska siinä pestissä on sitten oltu koko leiri.

Muun muassa tämän ongelman ratkaisemiseksi olemme kehittäneet pestivartiot. Lyhyesti sanottuna kyse on tästä: Kokoamme leirille tulevista yli 18-vuotiaista 3-5 hengen vartioita samalta alueelta. Pestivartiolle annetaan leirin ajaksi 2-3 erilaista tehtävää: parina päivänä yksi vartio voi olla esimerkiksi keittiöissä, sitten pari päivää huollossa. Myös samoajat toimivat pestivartioissa, mutta heidän vartionsa kootaan lippukuntien luonnollisista vartiosta – siis omista kavereista. Eli pestivartioiden tehtävät vaihtuvat pariin kertaan, mutta sama vartio pysyy koko leirin ajan kasassa.

Pestivartiokonseptia on hiottu Kliffan palvelumuotoilutiimin kanssa.

Vaikka itse sanonkin, pestivartiot on aika kingi juttu. Ne nimittäin ratkaisevat monta ongelmaa samalla kertaa: Kukaan ei joudu raatamaan koko leiriä yhdessä rankassa pestissä. Vapaa-aikaa voidaan taata kaikille yhtäläisesti. Leirikokemus on monipuolisempi ja kaikki pääsevät oppimaan useita uusia asioita. Samalla kaikki tutustuvat viikon aikana uusiin tyyppeihin ja saavat ehkä jopa uusia partioystäviä, joihin törmätä taas syksyllä alueen partiotapahtumissa ja miksei muuallakin. (Lisäksi kovemmille partiopatuille mainittakoon, että pestivartiot toteuttavat edistyksellisesti partiomenetelmän vartiojärjestelmää.)

Näinhän homma jo itse asiassa toimii muualla, kun toimitaan samalla tavalla vapaaehtoistöissä. Esimerkiksi useilla festareilla on vapaaehtoisia raksaajia ja purkajia, jotka tulevat paikalle, saavat ryhmän sekä tehtävän ja ryhtyvät hommiin. On selkeät ja reilut työvuorot, mitä esimerkiksi partioleireiltä ei välttämättä ole aina löytynyt. Partioleiri on vapaaehtoistyörupeamaksi sen verran pitkä, että voimme hyvin ottaa mukaan muutaman vaihtosyklin pesteihin niin saamme samalla vähän vaihtelua.

Nyky-yhteiskunnassa pestivartiot eivät  taida olla kovassa suosiossa, koska ne itse asiassa aika lailla vähentävät valinnanvapautta sekä tekijöiden että pestaajien puolelta. Vastapainoksi tosin saadaan valtava määrä hyötyjä ja monipuolisempi leirikokemus kaikille. Pestivartiot onnistuvat, jos kaikki uskaltavat heittäytyä ja lähteä rohkeasti tekemään uusia juttuja uusien tyyppien kanssa. Uudet ihmiset ovat tietysti aina epäilyttäviä, mutta hei – ollaan kuitenkin partiossa, joten uudet tyypit on todennäköisesti aika kivoja tyyppejä.

Lopuksi on vielä tärkeää huomauttaa, että pestivartioiden suunnitelmat eivät ole vielä lopullisia ja tässäkin kirjoituksessa mainitut yksityiskohdat voivat vielä muuttua. Mikäli sulla herää ajatuksia ja kehitysideoita, kuulemme niitä Kliffan pestiryhmän kanssa mielellämme (yhteystiedot alla). Lisäksi me haetaan vielä hyviä tyyppejä mukaan kehittämään leirin vapaaehtoiskokemusta ja esimerkiksi tätä pestivartioideaa eteenpäin – tsekkaa ihmeessä ja vinkkaa kaverille.

Muikeaa alkavaa Kliffa-vuotta kaikille!

– Ville, toinen Kliffan pestipäälliköistä (ville.vuorenmaa@partio.fi)