Peruspäivä Kliffalla

8.00 herätys
8.30-10.00 lipunnosto ja aamiainen porrastetusti
9.30-12.30 ohjelmalaaksot auki
12.00-14.30 lounas porrastetusti ja vapaa-aikaa
14.30-16.30 ohjelmalaaksot auki
16.30-18.00 päivällinen porrastetusti
18.00-20.00 iltaohjelma
20.00-21.00 iltapala
21.00-22.00 iltasatutunti ja iltajuoksut
22.00-07.00 hiljaisuus

Eri ikäkaudet Kliffalla

Sudenpennut

Sudenpennut tulevat viettämään leirillä lyhyemmän Kliffan 23.7.–26.7. Sudenpentujen leiriarki koostuu jännittävästä ohjelmasta, maittavasta leiriruuasta, mukavasta vapaa-ajasta, hauskasta yhteisohjelmasta sekä nautinnollisista yöunista. Sudenpentu pääsee Kliffalla laajentamaan kokemuksiaan partiosta, mutta suuruudestaan huolimatta Kliffa on pienemmillekin turvallinen ja kotoisa. Kliffalla ollaan ja toimitaan oman tutun lippukunnan kanssa, aikuisten valvovien silmien alla. Aamuherätyksistä, ruokailuista ja päiväohjelman muista rutiineista huolehtivat aikuiset, etenkin leirilippukunnan sudenpentujen ikäkausivastaava. Hän kulkee sudenpentujen kanssa ohjelmiin ja auttaa heitä tarvittaessa. Jos koti-ikävä yllättää tai aamupuurot kaatuvat päälle, on sudenpentuvastaava aina valmiina auttamaan.

Ohjelma

Sudenpentujen ohjelma koostuu erilaisista ohjelmalaaksoista, joissa leiriläiset pääsevät oppimaan uutta ja testaamaan vanhoja taitoja. Ohjelmalaaksoissa leikitään vedessä, nikkaroidaan, sukelletaan historian havinaan, harjoitellaan perinteisiä partiotaitoja ja kokeillaan uusia siistejä juttuja, joita ei välttämättä pääse lippukuntaleirillä kokemaan. Ohjelmalaaksoja kierretään yhdessä oman alaleirin kanssa, leirilippukunnan johtajien johdolla. Ohjelmalaaksoista sudenpennuille tulee olemaan auki Kisälli, Rauhanturvaaja, Metsuri ja Sukeltaja.

Seikkailijat

Seikkailijat leireilevät Kliffalla koko leiriviikon 23.7.–30.7. Seikkailijoiden leiri koostuu jännittävistä ja monipuolisista laaksoista ja hauskoista yhteisohjelmista. Kun sudenpennut kotiutuvat leiriltä ja tarpojat sekä samoajat lähtevät 24h-ohjelmaansa, on seikkailijoille luvassa mielettömän hauskaa oman ikäkauden ohjelmaa. Seikkailijoiden lähin aikuinen leirillä on leirilippukunnan seikkailijaikäkausivastaava, joka on leiriläisten tukena ja turvana aina tarvittaessa.

Tarpojat

Tarpojat ovat leirillä koko leiriviikon 23.7.–30.7. Tarpojien leirikokemukseen kuuluu olennaisena osana mielenkiintoinen ja monipuolinen ohjelma laaksoissa. Kun sudenpennut suunnistavat kotia kohti, pääsevät tarpojat ja samoajat leirin ulkopuolelle jännittävään 24h-ohjelmaan. Tarpojat saavat myös samoajien ohella osallistua hiljaisen tunnin iltajuoksuihin, kun pienempien leiriläisten nukkumaanmenoaika koittaa. Tarpojien leiriin kuuluu huikean hauskoja yhteisohjelmia ja uusien ja vanhojen kavereiden kanssa yhdessä oloa, rentouttavaa vapaa-aikaa ja tietysti maittavaa leiriruokaa. Tarpojien lähin aikuinen leirillä on leirilippukunnan tarpojaikäkausivastaava, joka on leiriläisten tukena ja turvana aina tarvittaessa.

Samoajat

Samoajat leireilevät Kliffalla koko leiriviikon ajan sekä vielä yhden extrapäivän 23.7.–31.7. Samoajilla on mahdollisuus halutessaan osallistua rakennusleirille ennen leirin alkua 19.–22.7. sekä purkuleirille 31.7.–3.8. leirin loputtua. Kun seikkailijat ja tarpojat suuntaavat kotia kohti 30.7., jäävät samoajat, vaeltajat ja aikuiset vielä yhdeksi vuorokaudeksi leirille. Viimeisenä iltana on luvassa ikimuistoinen juhlaillallinen, josta ei glamouria ja mysteeriä puutu. Samoajien leiriarki koostuu pestivartion kanssa tehtävästä pestistä, ikäkauden omasta ohjelmasta laaksoissa ja muuallakin, 24h-ohjelmasta sekä totta kai vapaa-ajasta, jota voi viettää esimerkiksi Samoajaloungessa.

Samoajien oma ohjelma koostuu pienistä tehtävistä, jotka sijoittuvat ympäri leiriä. Ohjelmasta löytyy jokaiselle jotain. Aamuvirkuille joogaa ja yökukkujille iltajuoksuja, rämäpäille seikkailua ja unikeoille päiväunia. Monipuolinen ohjelma tekee samoajien leirikokemuksesta ikimuistoisen. Leiri ei ole pelkkää pestissä raatamista vaan paljon paljon enemmän!

Vaeltajat ja aikuiset

Vaeltajien ja aikuisten leirikokemus koostuu pestistä sekä omasta ohjelmasta. Kliffalla tavoitteena on järjestää mielettömän hauskaa ohjelmaa jokaiselle ikäkaudelle – siis ihan kaikille sudenpennusta aikuisiin. Leirillä halutaan tarjota myös aikuisille ja vaeltajille unohtumaton leirikokemus, joka on täynnä elämyksiä, iloa ja yhdessäoloa.

Himoitsetko makunystyröitä herättelevää kahvinmaistelua vai kaipaisitko vilkkaan leirielämän keskellä meditaatiohetkeä? Olisiko sittenkin oiva hetki uuden oppimiselle ja itsensä kehittämiselle? Alkaako kropassa tuntua, jos säännöllinen treeni onkin jäänyt leirillä väliin vai tunnetko tarvetta adrenaliinitason ja sykkeen nousulle? AiVastus eli aikuis- ja vaeltajaohjelma tarjoaa leirin mahdollistajille – aikuisille ja vaeltajille rentoilua, asiaa ja äxöniä! Suuressa osassa ohjelmaa ovat kaikille avoinna olevat tehtävälaaksot, joissa ohjelmaa on mietitty myös aikuisempaan makuun. Kahvihampaan kolottaessa voi poiketa kupilliselle tai parille ja viettää leppoisaa leirihetkeä vanhojen ja uusien tuttujen parissa.

Pestivartiot

Kliffalla kokeillaan ensimmäistä kertaa tekijäpestien toteuttamista pestivartioissa. Samoajat, vaeltajat ja aikuiset, joilla ei ole päällikkö-, mestari- tai kymppipestiä, toteuttavat leiripestinsä pestivartiossa. Pestivartiot kootaan samoajista, aikuisista ja vaeltajista erikseen. Samoajien pestivartiot koostuvat 5-8 hengen luonnollisista vartioista. Pestivartiot pääsevät toteuttamaan muutamaa eri pestiä leirin aikana. Kenenkään ei siis tarvitse viettää koko leiriä yhdessä ja samassa pestissä laaksossa, keittiöllä tai siivotessa. Pestivartiojärjestelmä takaa jokaiselle unohtumattoman, monipuolisen ja mielenkiintoisen leirielämyksen.

Pestivartioista löydät lisää informaatiota täältä

Ohjelma Kliffalla

Laaksot

Jokaisena leiripäivänä Kliffalla koetaan vauhdikkaita, opettavaisia, hauskoja, innostavia ja perinteisiäkin ohjelmalaaksoja.

Kisälli – Sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat 

”Manteleitaa, astioitaa, hienoja kankaitaa…!” Keskeltä metsää löydät keskiaikaisen torin täynnä tohinaa! Joku on joutunut jalkapuuhun, ja torin metelin taustalla kuuluu katapultin jysähdys. Testaa taitosi viikinkipeleissä, mittelöissä ja turnajaisissa, maista muinaisia herkkuja, suunnittele oma vaakunasi ja kerää talteen leirimuistoja. Onkos tuolla muuten itse Pyhä Yrjö? 
Laakso on auki sudenpennuille tiistaina ja keskiviikkona sekä seikkailijoille ja tarpojille lauantaina ja sunnuntaina. 
Ohjelmassa on myös esteettömiä rasteja. Opastusta antavat keskiaikapukuihin pukeutuneet ihmiset.  

Kartturi – Seikkailijat ja Tarpojat 

Kartturilaaksossa leiriläiset pääsevät harjoittelemaan ja testaamaan suunnistustaitojaan. Laakson ohjelma on suunniteltu seikkailijoille ja sitä vanhemmille ikäkausille. Reiteillä käytetään emit-järjestelmää.
Laakso on auki tiistaisin, keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. 

Suunnistusalueelle on tehty kolmen tasoisia suunnistusratoja.

  • Aloitteilija: Ei aiempaa suunnistuskokemusta
    Vartiot ohjataan suunnistamaan joko leirilippukunnan aikuisten tai laakson tarjoaman suunnistusohjaajan kanssa. Ennen reitille menoa suunnistusohjaaja tutustuttaa nuoret kartan ja kompassin käyttöön ja taitoja harjoitellaan reitin aikana. Tavoitteena on sytyttää innostus suunnistusta kohtaan ja tarjota konkreettinen harjoitus kompassin käyttöön ja kartanlukuun. 
  • Treenaaja: Vartioilla on aiempaa suunnistuskokemusta
    Vartiot ohjataan suunnistamaan reitti omatoimisesti ilman johtajia. Vartiolla on gps-laite mukana, josta heidän liikkeensä nähdään. Tavoitteena on tarjota ensimmäinen omatoiminen suunnistuskokemus turvallisessa ympäristössä.  
  • Pro: Paljon suunnistusta harrastaneet partiolaiset ikäkauteen katsomatta
    Laaksoon tehdään ns. kilpasarja, jonka reittiä suunnistetaan kilpaa aikaa vastaan. Tälle ryhmälle tarjotaan reitin jälkeen jälkipelit, joissa reittivalintoja käydään läpi analyyttisesti.  

Muuta ohjelmaa laakson alueella 

Kartturilaaksossa on tarjolla suunnistuskouluja vapaa-ajan ohjelmana. Tarkista tarkemmat ajat laakson toimistolta ja ilmoittaudu mukaan. 
Rasteille pääsee omatoimisesti aina, kun laakson toimisto on auki.
Leirialueelle tehdään myös esteetön suunnistusrata. Lisätietoa saat laakson toimistosta. 

Metsuri – Sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat 

Tässä laaksossa jokainen pääsee itse tekemällä oppimaan ja harjoittelemaan perinteisiä partiotaitoja! Leiriläiset pääsevät löytämään omat pienet (tai suuret) sisäiset metsurinsa mm. moottorisahan puikoissa, patterista kipinää iskiessään ja laserkiväärin tähtäinkuvaa hakiessaan.
Laakso on auki tiistaina ja keskiviikkona.

Sukeltaja – Sudenpennut, seikkailijat, tarpojat 

Tässä laaksossa pääsee riehumaan ja vilskettä riittää! Tiedossa on erilaisia vesiseikkailuja niin melonnan, vesiliukumäen kuin mutapaininkin parissa. Yhdessä vartion kanssa kierretään toinen toistaan hauskempia rasteja. 
Sukeltaja-laakso on auki tiistaina ja keskiviikkona. 

Rauhanturvaaja  – sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat

Laakso on auki tiistaina ja keskiviikkona klo 9-12 ja klo 14-17. Sudenpentujen ja seikkailijoiden saapuminen on klo 9 tai klo 14.  Tarpoajien saapuminen on klo 9.30 tai 14.30.  

Puolet laaksosta on suunniteltu sudenpennuille ja seikkailijoille, toinen puoli tarpojille. Jälkimmäinen puoli soveltuu myös paremmin pestin lomassa ohjelmaa kokeileville samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Laaksossa liikutaan useamman kymmenen hengen ryhmissä, jotka on koottu saapumisjärjestyksessä.  

Mitä jos olisitkin joku ihan toinen tyyppi? Syntynyt toiseen perheeseen, toiseen maahan tai toiselle vuosisadalle? Rauhanturvaaja-laaksossa pääset tutustumaan erilaisuuteen ja uusiin kulttuureihin. Avoin ja innostunut mieli on tärkein varusteesi, sillä tässä laaksossa tulet oppimaan ympäröivästä maailmasta ja sen ihmisistä huiman paljon!  
Globaalikasvatuksen laakso, joka kasvattaa suvaitsevaisuuteen ja yhteistyöhön erilaisten ihmisten kanssa. Ohjelma tarjoaa ajateltavaa ja elämyksiä, jotka linkittyvät partion tavoitteisiin. Tässä laaksossa opitaan kokemalla ja eläytymällä.
Laaksossa pääsee oppimaan lisää erilaisista kulttuureista, maistamaan jotain uutta ja asettumaan jonkun toisen saappaisiin.  

Hyvä tietää 

Laaksosta saa eniten irti, kun tulee avoimin mielin. Laaksossa opitaan uutta ja yritetään miettiä asioita myös toisen näkökulmasta mm. leikin ja tarinoiden kautta. Laaksossa toimitaan ryhmissä ja saattajan on hyvä olla mukana koko ajan. Laaksossa on myös otollinen kohta ottaa valokuva kotiin lähetettäväksi. 
Tule annettuun kellonaikaan saapumisalueelle. Rauhanturvaajat ottavat sinut vastaan ja kertovat miten sinun tulee toimia. Väkeä on paljon ja elämykset ehkä uusia, mutta pysy rauhallisena ja nauti kokemuksesta. Voit aina kysyä neuvoa Rauhanturvaajalta. Tunnistat Rauhanturvaajat käsinauhasta ja limen-värisistä raidoista kasvoissa.   

Esteettömyys

Suurin osa laakson rasteista on joko soratiellä tai kangasmetsässä. Soratiellä olevat rastit soveltuvat kaikille, kangasmetsä voi olla maastossa olevien kantojen, juurien ja kuoppien takia hankalampi liikuntarajoitteisille. 
Ohjelmassa ei ole voimakkaita valoefektejä. Muutamalla rastilla on jonkin verran pauketta ja huutoa.   

Hatuntekijä – Seikkailijat ja tarpojat 

Suomen suurin pakohuone ”Pako Ihmemaasta”! 
Laaksossa pääset kokeilemaan pakohuoneen ratkaisua isossa porukassa, tuttujen ja tuntemattomien kanssa!  Pääsettekö pakoon ennen kuin kanin kellosta loppuu aika? Entä tiedätkö, miksi korppi on kuin kirjoituspöytä? Näihin saatat saada vastauksen laaksosta.  

Laakso on auki torstaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. 

Sankari – Seikkailijat ja tarpojat 

Sankarilaaksossa pääset kokeilemaan rajojasi ja ylittämään itsesi yksin tai ryhmässä. Tule kokeilemaan uusia aktiviteetteja! 

Laakso on auki torstaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. 

Oktonautti – Seikkailijat ja tarpojat 

Oktonautit ovat merenalaisia seikkailijoita, jotka sukeltavat tutkimaan vieraita maailmoja ja pelastamaan meren asukkeja. Oktonauttilaaksossa osallistujat pääsevät muun muassa tutustumaan kestävään kalastukseen sokkokalastuksen merkeissä, vierailemaan kasvihuoneilmiötelttaan sekä pohtimaan omia kulutusvalintojaan markkinoilla.  

Laakso on avoinna lauantaista sunnuntaihin.   

 

24h-ohjelma

24h - kylien kisailu  

Leirissä kajahtaa ja kello käynnistyy. Kylillä on 24 tuntia aikaa näyttää, mistä he ja heidän vartionsa ovat tehty. Matkasauvat mukana tarpoja- ja samoajavartiot levittäytyvät Evon metsiin ja näyttävät taitonsa rasteilla keräten omalle kylälleen pisteitä ja itselleen rahaa.   

Rahalla vartiot voivat hankkia elämyksiä mutta myös ohjeita ja työkaluja tehtävien suorittamiseen. Pisteet kertyvät kylälle ja kuvaavat millainen kylä on. Onko kyläläisillä voimaa, älyä, hupia vai sankaruutta?  

Tehtävät opettavat, mittaavat opittua, antavat elämyksiä. Ne haastavat ajattelemaan, toimimaan ja tekemään yhteistyötä. Yllätyksiltä ei voi välttyä ja sattumakin puuttuu välillä peliin.  

Yö ja pimeys peittävät Evon. Siitäkin otetaan kaikki irti. Elämykset ja haasteet jatkuvat. Levätä ja nukkuakin saa, mutta täällä ei ole nukkumispakkoa. Aamun koitteessa viimeiset pisteet ovat jaossa. Kuka on voimakkain? Kuka älykkäin? Kenellä on eniten hupipisteitä? Entä sankaruutta? Koe ja nauti!

 

Yhteisohjelmat

Yhteisohjelmissa pääsee näkemään koko Kliffan kerralla. Yhteisiin ohjelmiin kokoonnutaan koko leirin voimin kolme kertaa: Etkoille, Juhliin ja Jatkoille.  

Tervetuloa Etkoille juhlistamaan leirin avajaisia! Tule selvittämään mitä Aavalle ja Aarnille kuuluu, ja miten kylien eläimillä menee. Etkoilla koko leiri kokoontuu ensimmäistä kertaa yhteen ja leiribiisi kajahtaa voimakkaana Evon metsiin nostaen huivit ja leirifiiliksen taivaisiin. 

Keskiviikkoillan kruunaavat Kliffan juhlat. Näillä vuoden suurimmilla lastenkutsuilla pelaillaan yhdessä ja yleisöä viihdyttää yllätysesiintyjä. Aarni ja Aavakin taitavat olla juhlatunnelmissa. Juhlat huipentaa Sudenpentujen viimeisen leiri-illan! 

Koko leiri huipentuu yhteisesti gaalamaisille Jatkoille. Jatkoilla seurataan eläinten showta ja juhlitaan koettua Kliffaa sen arvoisella tavalla!  

Vapaa-aika Kliffalla

Vapaa-aikaansa voi Kliffalla viettää rennosti riippumatossa loikoillen tai hyödyntää Kliffan myymälöitä ja palveluita. Leirialueen keskellä sijaitsevat myymälä ja kahvila, joista löytyvät niin leirituotteet, postikortit kuin jätskit ja pullakahvit. Maksuvälineinä toimivat kortti ja käteinen. Samalla voi piipahtaa toimistolla etsimässä kadonneita tavaroitaan. Jos ei jaksa leirilippukunnastaan poistua, saattaa kahvinmyyjä pistäytyä omalle kylänraitillekin huutelemaan, joten pidä aina muutama kolikko taskunpohjalla.

Kännykän saa ladattua joko kahvilassa istuskellessa tai vaihtoehtoisesti voit kiikuttaa oman virtapankkisi leirituotemyymälään ladattavaksi pientä maksua vastaan. Jos kaipaa leiriarkeensa ripauksen luksusta, voi herkutella leiriravintolassa tai nauttia astetta sikeämmät yöunet leirihotellissa.

Aikuiset, vaeltajat ja samoajat voivat nauttia johtajakahvilan palveluista ja ohjelmasta iltamyöhään. Aikuisten, vaeltajien ja samoajien ohjelma on lisäksi rakennettu siten, että lähes milloin vain sopivan hetken tullen on mahdollisuus suorittaa pieniä aktiviteetteja oman mielensä mukaan. Samoajille on lisäksi ihan oma hengähdyspaikka Samoajalounge.

Jos johtaja kaipaa juttuseuraa, apua leiriarkeen tai henkistä tukea, löytyvät oikeat palvelut alaleirien HUBeista. Siellä päivystävät kylämestarit, kylien turvamestarit ja kyläsepot. HUBista löytyy puuttuva tieto, hävinneet tavarat, tilaa kokouksille ja rauhoittumistilaa leirilippukuntien johtajistoille. Tänne kannattaa tulla, kun pää lyö tyhjää sudarien viihdyttämisessä, samoajien piristämisessä tai vaikka iltanuotion järkkäämisessä.