Leirilippukunta-asiat

Mistä saan lisätietoa yhteiskuljetuksista ja kehen otan yhteyttä, jos aikatauluni muuttuu?
Bussien aikataulut ja lähtöpaikat löydät täältä. Kaikissa kuljetuksiin liittyvissä järjestelyissä lähetä viestiä osoitteeseen mervi.toivonen@partio.fi (vaihdokset, peruutukset, ylimääräisten paikkojen tiedustelut)
Miten kylät muodostuvat?
Kylä = oman alueenne lippukunnat. Kliffalla kannustetaan lippukuntia tekemään mahdollisimman paljon yhteistyötä oman alueensa muiden lippukuntien kanssa mm. ohjelmalaaksoissa, lipunnostoissa ja yhteisillä huudoilla. Alueellinen kyläjako leirillä on omiaan edistämään alueiden yhteistyötä ja me-henkeä. Kylässä alueen lippukunnat puhaltavat samaan hiileen yhteisen arjen pyörittämiseksi ja parhaimmillaan leiri kohottaa koko alueen yhteishenkeä uusiin sfääreihin. Lisäksi yhteisten alueellisten tapahtumien järjestäminen on jatkossa helpompaa, kun tunnette jo valmiiksi toisenne.
Lippukunnallamme on jo olemassa olevaa yhteistyötä aluerajojen yli. Onko Kliffalla mahdollista järjestää yhteistä toimintaa, vaikka emme asu samassa kylässä?
Yhdessä enemmän uutta! Leirin viikko-ohjelmassa on varattu perjantai 27.7. ryhmittymäilta, joka on tarkoitettu erilaisten ryhmien ja ryhmittymien kuten EPT:n, Kannuksen, ja SVPR:n kaltaisille ryhmittymille, tai pienemmillekin ryhmille. Ryhmittymien tai ryhmien suunnitelmat tulee toimittaa alaleiripäällikkö Jonna Lahtiselle, jonna.lahtinen@partio.fi viimeistään 20.5. Tapaamisen tulee olla avoin kaikille, vaikkei kuuluisikaan ryhmittymään. Tapaamiseen voitte hyödyntää leirin kahviloita, tai leirin useita iltanuotiopaikkoja, joita ei voi etukäteen varata, eli mikäli nuotiopaikka on vapaa, voi sen ottaa käyttöönsä kaveriporukan kanssa. Iltanuotiopaikat löytyvät leirin kartasta..
Miksi leirilippukuntaan tarvitaan kahdeksan täysi-ikäistä? Miksi pestejä ei voi yhdistää?
Kunkin leirilippukunnan tavoitekoko on n. 120 hlö. Toimiakseen leirilippukunta tarvitsee johtajia, joilla on jo kokemusta ja näkemystä onnistuneen leirielämän pyörittämisestä. Leirilippukunnassa on hyvä olla pestissä kahdeksan johtajaa, jotta kukaan ei kuormittuisi omassa pestissään liikaa. Tämä kahdeksan johtajan tiimi jakaa keskenään hommia. Esimerkiksi sudenpentuikäkausivastavan lisäksi saattajiksi ohjelmalaaksoon voivat lähteä myös vaeltajaluotsi ja ohjelmajohtaja.
Leirilippukunnallamme ei ole tarpeeksi telttoja kaikille, voiko joku auttaa meitä?
Kyselkää alkuun alueenne muilta lippukunnilta olisiko heillä lainata teille tarvitsemianne varusteita. Mikäli apu ei tätä kautta löydy niin ota yhteys omaan kylämestariin, joka auttaa pidemmälle.
Voiko Sanni Samoaja olla leirilippukuntapestissä?
Leirilippukunnan pestit ovat täyspäiväisiä ja ne on tarkoitettu väh. 18 –vuotiaille johtajille. Samoajien leiri koostuu mielenkiintoisten pestien lisäksi myös omasta ohjelmasta, ja tällöin he eivät voi tehdä täyspäiväisiä pestejä. Mikäli leirilippukunnassanne on kuitenkin haasteita saada 8 täysi-ikäistä johtajaa leirilippukunnan pesteihin, olkaa yhteydessä kylämestariinne, niin pohditaan ratkaisua yhdessä.
Voiko minulla olla leirilippukuntapestin lisäksi toista pestiä?
Leirilippukuntapestit ovat täysipäiväisiä, joten niiden ohella ei voi tehdä muuta pestiä. Esimerkiksi sudenpentujen ikäkausivastaava voi auttaa muita ikäkausivastaavia silloin, kun sudenpennut eivät enää ole leirissä.
Pestikuvauksissa lukee, että leirilippukunnanjohtaja viestii. Onko mahdollista muuttaa leirilippukkunan pestien sisältöjä?
Leirilippukunnan johtokolmikko eli lippukunnanjohtaja, ohjelmajohtaja ja pestijohtaja voivat halutessaan muovata pestien sisältöjä haluamallaan tavalla. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa olla entistä tiiviimmässä yhteistyössä, sillä leiriorganisaatio viestii ensisijaisesti pestikuvausten mukaisesti asioita pestinhaltijoille.
Leirille ilmoittautui 45 sudenpentua, voimmeko ottaa toisen sudenpentuikäkausivastaavan leirilippukuntaan?
Kyllä, tämä on leirilippukunnan itse arvioitavissa. Mikäli jossakin ikäkaudessa on selkeää tarvetta suuremmalle resurssille (paljon tietyn ikäisiä lapsia, erityistä tukea tarvitsevia jne.), voi lippukunta nimetä siihen kaksi ikäkausivastaavaa/luotsia.
Leiriläiset lähtevät kotiin jo päivää aikaisemmin. Miten heistä huolehditaan, kun johtajat jäävät vielä päiväksi Evolle?
Kun seikkailijat ja tarpojat lähtevät leiristä kotiin, heidän pakkaamiseen ja busseihin siirtämiseen varataan leirillä kunnolla aikaa. Bussikyytiin lähtee pari johtajaa mukaan. Mahdollisuuksien mukaan lippukunnan kannattaa järjestää kaupungissa leiriläisiä vastaanottamaan sellaiset johtajat, jotka eivät ole päässeet osallistumaan itse leirille. Tarvittaessa voidaan järjestää kimppakyyti ylimääräisille saattajille pk-seudulta takaisin Evolle.
Mistä näen kuinka monta osallistujaa leirilippukuntaan tulee?
Leirilippukunnan tiedot löydät Kuksasta:
Mene tapahtumat-välilehdelle (kalenterin kuva)
Löydät Kliffa-tapahtuman seuraavilla hakuehdoilla

  • Tapahtuman nimi: Kliffa
  • Järjestäjä: Kaikki
  • Myös suurtapahtumat

Mene välilehdelle Lippukuntailmoittautuminen ja hae lippukuntasi nimellä oman leirilippukuntanne ilmoittautuminen.

Perheleiri

Missä perheet majoittautuvat leirillä?
Perheille, joissa on alle 7-vuotiaita lapsia, on oma kylä, Snadila, jossa voi majoittua muiden perheellisten kanssa. Halutessaan perheet saavat majoittua myös oman lippukunnan kanssa heidän leirilippukunnassaan, kunhan ovat sopineet tästä leirilippukunnanjohtajan kanssa. Mikäli olet epävarma, mikä vaihtoehto on teille sopivin, olettehan yhteydessä perhekyläpäälliköihin johanna.hollo@partio.fi / oona.parviainen@partio.fi. Katso lisää Snadilan sivuilta ja liity Snadilan Facebook-ryhmään
Olemme suunnitelleet leirille lähtöä. Meidän perheessä on sudenpentu ja tarpoja, jotka ovat partiossa. Lisäksi meitä lähtisi vielä ensi syksynä partion aloittava vuonna 2012 syntynyt. Voiko hän asua leirilippukunnassa ja osallistua sudenpentuohjelmaan?
Voitte majoittua perheenä leirilippukunnassa, jos olette sopineet asiasta leirilippukunnan kanssa. Alle partio-ohjelmaikäinen osallistuu Snadilan järjestämään ohjelmaan.
Tarvitseeko Snadilaan majoittuessa olla kaksi huoltajaa vai voinko tulla yksin lasten kanssa?
Snadilassa voi majoittautua myös yhden huoltajan telttakuntana. Kun tulet leirille yksin ja sinulla on alle partio-ohjelman ikäisiä lapsia mukana sinulla ei vaadita pestiä ellet sitä halua.
Mitä, jos haluan majoittua kaverin kanssa vierekkäisissä teltoissa Snadilassa?
Jos perhe haluaa majoittua leirilippukunnassa, asiasta tulee sopia leirilippukunnan kanssa ennen kuin tekee henkilöilmoittautumisen Kuksaan. Snadilan palvelut ovat tarjolla myös leirilippukunnissa majoittuville perheille.
Voiko majoituspaikkoja varata?
Majoituspaikkoja ei voi varata, jos haluat majoittua jonkun kanssa lähekkäin, saavu samaan aikaan.
Lapseni on syntynyt vuonna 2011 eli on leirillä sudenpentuohjelmanikäinen. Suunnittelemme kuitenkin perheenä majoittuvamme Snadilassa, koska meillä on myös vuonna 2014 syntynyt leiriläinen. Voiko sudenpentuohjelman ikäinen asua Snadilassa ja osallistua sudenpentuohjelmaan.
Snadilaan majoittuvat lapset osallistuvat Snadilan ohjelmaan. Vuonna 2011 syntyneet voivat osallistua sudenpentuohjelmaan, jos he majoittuvat leirilippukunnassa.
Miten tilaan lastenhoitopalvelun?
Lastenhoitopalveluun tulee ilmoittautua sähköisellä lomakkeella sitovasti ennen leiriä. Snadilan lastenhoitopalvelun voi varata seuraavasta linkistä:
Snadilan lastenhoitopalvelun tilauslomake 2018
Vanhemmat, joilla on ennen leiriä alkanut pesti, varaavat sitovasti lastenhoitopalvelun 30.4. mennessä. Vanhemmat, joiden pesti toteutetaan pestivartioissa, varaavat sitovasti lastenhoitopalvelun 31.5. mennessä.
Sudenpentumme jää lyhyen Kliffan jälkeen vielä leirillä, koska vanhemmat ovat pestissä. Majoittuuko hän koko leirin ajan Snadilassa?
Sudenpennut majoittuvat oman leirinsä ajan leirilippukunnassa, josta kuljetaan yhdessä leirilippukunnan kanssa oman ikäkauden ohjelmaan. Kun lyhyt Kliffa päättyy, tarjoaa Snadila ohjelmaa ja majoittumispaikan sudenpennuille. Näihin ohjelmiin voi osallistua joko koko perheenä tai varata lapselle lastenhoitopalvelua sähköisellä lomakkeella vanhempien pestien ajaksi.
Mitä Snadilan lapset syövät leirillä?
Snadila ruokailee yhdessä leirin kahdesta keittiössä, jossa tarjoillaan samaa ruokaa kuin muuallakin leirissä. Jos on ilmoittanut tarvitsevansa erityisruokavaliota, ne on huomioitu ja ruokaa saa erikoisruokavaliokeittiöstä. Huoimioithan, että maitoa ei ole tarjolla ruokailujen yhteydessä.
Olen kiinnostunut pestistä, mutta minulla on alle partio-ohjelman ikäisiä lapsia. Miten voin ottaa pestin?
Varsinaisen leirin aikana järjestetään lastenhoitopalvelua, joka tilataan ennakolta. Kaikille Snadilaan ilmoittautuneille lähetetään lastenhoitopalveluntilauslomake sähköisesti kevään 2018 aikana. Voit siis hyvillä mielin ottaa pestin vastaan.
Jos molemmat vanhemmat ottavat 50% pestit, voimmeko olla samaan aikaan pestissä?
Suosittelemme, että vanhemmat ovat pestissä eri aikoina, koska tarkoitus 50% pestissä on se, että vanhemmat hoitavat lastensa hoitoa vuorotellen ja Maija Poppasen palveluita ei silloin ole tarvetta käyttää. Maija Poppasen lastenhoitopalvelu on suunnattu 100% pestiä hoitaville vanhemmille ja yksin lasten kanssa tuleville, jotka ottavat halutessaan 50% pestin.
Voiko lapsen ottaa pestiin mukaan?
Tämä asia tulee sopia ennakkoon oman pestiesimiehen kanssa.

Ilmoittautuminen

Miten ilmoittautumisen voi peruuttaa?
Ilmoittautumisen maksuton peruminen ei enää ole mahdollista 5.3. jälkeen: kaikki ilmoittautumiset ovat sitovia.

Lue lisää peruutusehdoista.

Keitä kesätyöturva koskee?
Kliffan kesätyö- ja kesälomatakuu koskee kaikkia niitä, joilla voi olla pesti leirillä, eli samoajia ja sitä vanhempia. Kesätyöturva kattaa sitä hakeneen leiriläisen lisäksi puolison ja 0-6-vuotiaat lapset. Mikäli siis leirille osallistuminen ei ole mahdollista töiden vuoksi, pystyy leiriosallistumisen perumaan maksutta 31.5.2018 asti.
Kesätyöturva – työnantajan todistus

Laskutus

Leirin maksaminen
Leirin laskut lähtevät toukokuun aikana, ja niissä on otettu huomioon stipendipäätökset ja lippukunnan omat avustukset. Mikäli laskutuksessa on epäselvyyttä, ota yhteyttä projektitoimistoon
Laskussani on käärme (virhe)!
Ota yhteyttä projektitoimistoon!
Voiko leirimaksun maksaa erissä
Valitettavasti osamaksulla maksaminen ei ole mahdollista.
Jos en pääse leirille, pitääkö leirimaksu silti maksaa?
Lähtökohtaisesti kyllä, kts. Peruutusehdot[
Voiko vielä hakea leirimaksuun avustusta?
Stipendejä pystyi hakemaan ilmoittautumisen yhteydessä, ja stipendien hakuaika on päättynyt.
Koska stipendipäätökset saa tietää?
Stipendipäätökset lähetetään hakeneille huhtikuun aikana. Mikäli stipendipäätös ei ole mieleinen, voi leirin perua 31.5. asti projektin kautta. Stipendihakemukset käsiteltiin luottamuksellisesti Kliffan leiriorganisaatiosta erillään olevassa työryhmässä. Päätöksiin vaikutti kotitalouksien taloudellinen tilanne. Kaikille hakijoille pyrittiin myöntämään jonkinlainen stipendi, valitettavasti kaikille ei voitu myöntää stipendiä tai niin suurta kuin he hakivat.

Muut asiat 

Kuka näkee ilmoittautumistiedot? Pystyykö joku lippukunnan henkilö näkemään ilmoittautumistietoja?
Leirilippukunnan johtajille tulee oikeudet nähdä Kuksassa olevia ilmoittautumistietoja.

Yksittäinen osallistuja

Sairastuin ennen leiriä, saanko rahani takaisin?
Mikäli oma vakuutuksesi ei korvaa, voit pyytää partiovakuutuksesta leirimaksua takaisin lääkärintodistusta vastaan. Ohjeet löytyvät täältä.
Milloin ja mistä yhteiskuljetus leirille lähtee?
Mistä saan lisätietoa yhteiskuljetuksista ja kehen otan yhteyttä, jos aikatauluni muuttuu?
Bussien aikataulut ja lähtöpaikat löydät täältä. Kaikissa kuljetuksiin liittyvissä järjestelyissä lähetä viestiä osoitteeseen mervi.toivonen@partio.fi (vaihdokset, peruutukset, ylimääräisten paikkojen tiedustelut)
Miten kuljetukset leirin aikana toimivat?
Pitkän Kliffan ja lyhyen Kliffan ajaksi osallistuville järjestetään kuljetukset pääkaupunkiseudulta Evolle ja takaisin. Päiväleiriläiset huolehtivat kuljetuksistaan itse. Tulemme perustamaan rakennusleirin, leiriajan ja purkuleirin kattavan kyytipörssin.
Leirin läheisyydessä tulee olemaan tekijäparkki, jonne liikennöintiä hoidetaan sukkulakuljetuksilla leirin ajan.
Mitä jos leiriosallistumiseeni tulee muutos eli joudun muuttamaan aikaa, jonka vietän leirillä?
Ota yhteyttä projektitoimistoon kliffa2018@partio.fi.
Voiko leiriltä käydä töissä tai kummitytön rippijuhlissa?
Voi. Leirille on mahdollista osallistua myös päiväleiriläisenä, jolloin leirin hinta lasketaan osallistumispäivien mukaan.
Puolikkaita poissaolopäiviä ei huomioida maksuissa.
Leirin aikana on järjestetty yhteiskuljetus pääkaupunkiseudulta leirille ja takaisin ainoastaan leirin alkaessa ja lyhyen ja pitkän Kliffan päättymispäivinä.
Teen vuorotyötä leirillä, missä voin nukkua päivisin?
Mikäli omassa leirilippukunnassa nukkuminen päiväsaikaan ei muiden ihmisten hulinoinnin vuoksi luonnistu, on leirialueella myös alue heille, jotka tarvitsevat mahdollisuuden nukkua hiljaisuudessa.
Miten leirillä on huomioitu esteettömyys?
Kliffalla kiinnitetään erityistä huomiota tapahtuman esteettömyyteen ja soveltuvuuteen erilaisille osallistujille. Kliffalle on tulossa ensi kertaa käyttöön piirin moni-ryhmän tuottama esteettömyysleima, jolla on tarkoitus ”sertifioida” jatkossakin piirin tapahtumien esteettömyys ja soveltuvuus erilaisille osallistujille.
Ilmoittautumislomakkeessa kysytään erikseen esteettömyyden tarvetta sekä muita terveydentilaan liittyviä erityistarpeita. Voit tarvittaessa pyytää ilmoittautuessasi leiriorganisaatiota olemaan yhteydessä sinuun ennen leiriä tarvitsemiisi erityisjärjestelyihin liittyen.
Minulla tai huolettavallani on allergia, miten leirillä pärjää vakavan allergian kanssa?
Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään allergiat ja erityisruokavaliot. Lisäksi voit olla yhteydessä muonituspäälliköihin ja kertoa tarkemmin erityisruokavalioista.
Leirillä toimii erityisruokavaliokeittiö, missä tuotteet valmistetaan komponenteittain, joista jokaiselle leiriläiselle pystytään koostamaan hänelle sopivaa ruokaa.
Minulla on perussairaus, joka vaatii lääkitystä. Lääkkeet tulee säilyttää jääkaapissa. Miten tämä onnistuu leiriolosuhteissa?
Lääkkeiden kylmäsäilytystilaa on rajallisesti, ja ne sijaitsevat oman kylän Hubissa.
Saako Kliffalle tuoda koiran?
Leirille ei voi ottaa mukaan koiraa. Täysin allergeenivapaata aluetta emme kuitenkaan voi taata, sillä samassa teltassa saattaa esimerkiksi nukkua koiran omistaja.
Mikä ihmeen 24H?
24H on jotain ihan uutta: se on vuorokauden kestävä seikkailu, jossa on elementtejä nälkäpelistä, partiotaitokisoista ja haikista. 24H on tarkoitettu leirin tarpojille ja samoajille, ja siellä kisataan kylien kesken erilaisia tehtäviä suorittaen.
Onko Kliffalla haikkia?
Kliffalla ei ole perinteistä haikkia, mutta leirin tarpojat ja samoajat osallistuvat vuorokauden kestävään 24h-ohjelmaan.
Mitä laaksoja Kliffalla on?
Kliffan laaksot ja kuvaukset löydät täältä.
Saavatko tekijät alennusta?
Purkuleirille osallistuvat saavat sen viimeisenä päivänä 20 euroa hyvityksen (n. 10% leirimaksusta) huolimatta siitä, ovatko he osallistuneet varsinaiselle leirille vai eivät.

Pestit

Millaisia pestejä samoajille on tarjolla ja koska näitä pääsee hakemaan?
Samoajien leirikokemus muodostuu ohjelmasta ja pestistä. Heille on tarjolla monipuolisia pestejä lähes kaikilta leirin osa-alueilta. Samoajat toimivat leirillä pestivartioissa ikätovereidensa kanssa. Samoajapesteihin haetaan huhti-toukokuussa.
Innokkaimmat ja nohevimmat samoajat voivat myös hakea leirin mestari- ja kymppipesteihin, joita pääsee selaamaan tekijälle-sivulla. Pestijohtaja tai luotsi voi samoajan kanssa arvioida, onko pesti ”sopivasti liian suuri” ja sopiva samoajan partiopolkuun. Tarkoitus on antaa sopivasti vastuuta. Osa pesteistä sopii skarpeille ja kunnianhimoisille nuorille.
Mikä on pestivartio?
Pestivartiot kootaan samoajista, vaeltajista ja aikuisista erikseen. Samoajien pestivartiot ovat luonnollisia vartioita, noin 5-8 hlö, ja muut noin 3-5 hengen vartioita, jotka kootaan samalta alueelta. Pestivartiolla on leirin aikana muutama vaihtuva tehtävä eli pääset kokeilemaan mielenkiintoisia pestejä aiempaa laajemmin. Pestivartiossa leirikokemuksesi on monipuolisempi, tekijäresurssit riittävät paremmin ja kukaan ei joudu viettämään koko leiriä pestissä, joka ei ehkä tuntunutkaan omalta.
Onko kaikilla yli 15-vuotiailla pakko olla pesti?
Lähtökohtaisesti kyllä. Leiri tehdään yhdessä, ja mitä enemmän on tekijöitä, sitä helpompaa leirin järjestäminen on kaikille. Pestiä ei kuitenkaan ole pakko hankkia etukäteen, vaan viimeistään leirillä kaikille yli 15-vuotiaille kerrotaan, missä heidän apuaan ja työpanostaan tarvitaan.
Perheleiri tarjoaa lastenhoitopalvelua, mikäli lapsen kanssa osallistuva haluaa myös toimia pestissä osan aikaa. Lastenhoitopalvelu tilataan jo ennen leiriä.
Mitä samoajat tekevät, kun eivät ole pestissä?
Samoajilla on runsaasti omaa ohjelmaa, joka on ripoteltu pitkin leiriviikkoa, jotta pestissä toimiminen ja ohjelma vuorottelevat. Samoajien leiriviikon kohokohtiin kuuluu muun muassa minitulet, aamujoogat, iltajuoksut ja 24 H. Lisäksi vapaa-aikana voi hengailla kavereiden kanssa samoajaloungessa. Kliffalla samoajat pääsevät johtajakahvilaan.
Mitä, jos ei ole pestiä?
Ei hätää, tekemistä löytyy vielö! Avoimia pestejä löytyy täältä. Jos avoimista pesteistä ei löydy sopivaa, ota yhteyttä yhteystietolomakkeella.
Entä, jos en halua pestiä?
Kliffa rakennetaan yhdessä! Jokaisella yli 15-vuotiaalle tulee olla joku pesti, jotta voimme toteuttaa mahdollisimman hyvän leirin. Pestien kestoja on erilaisia: juttele oman pesti-esimiehesi kanssa paljonko pesti vaatii aikaa ennen leiriä ja leirillä.
En saa pestiesimieheeni yhteyttä?
Ota yhteyttä pesti-esimiehesi esimieheen, jos tiedossa tai oman osa-alueesi johtajaan. Osa-alueiden johtajat löydät leiritoimikunta-sivulta.
Onko pesteissä toimivilla vapaa-aikaa leirillä?
Jokaisella pestissä toimivalla on työvuorot leirillä, jotta aikaa jää myös leirilippukunnassa toimiseen ja lepäämiseen. Vapaa-aikana voi tavata partiokavereita, viettää aikaa leirin kahvilassa tai johtajakahvilassa, käydä uimassa tai ottaa riippumatossa päiväunet.
Pitääkö kaikkien toimia leirilippukunnassa?
Kliffa on tehty ensisijaisesti leiriläisiä varten, ja leirilippukunta on leirin sydän. Varmistaaksemme leiriläisten hyvän kokemuksen, on jokaisen pestissä toimivan johtaja autettava leirilippukunnassa. Keskustele oman pestiesimiehesi kanssa siitä, miten ja milloin autat leirilippukuntaasi. Tarkoitus ei ole, että pestin lisäksi toimitaan täyspäiväisesti leirilippukunnassa, vaan myös levolle on jätettävä aikaa.
Leirilippukunnan pestijohtaja kysyy milloin voin toimia leirilippukunnassa, mutta en ole vielä saanut työvuoroja?
Kysy omalta pestiesimieheltäsi, missä vaiheessa työvuorosuunnittelu menee. Lähtökohtaisesti Kliffan työvuorot ovat tiedossa toukokuussa.

Muut jutut

Miten puhelimen saa ladattua leirillä?
Leirilippukuntien avainpestissä oleville tarjotaan mahdollisuus ladata puhelimia ilmaiseksi. Myös muilla on mahdollisuus ladata varavirtalähteitä (powerbank) pientä maksua vastaan. Puhelimia voi ladata kahvilassa, oma varavirtalähde voidaan ladata Raffi Storessa. Kannattaa kuitenkin ottaa omat akkupankit mukaan.
Voiko leirille lähettää postia?
Kyllä voi. Leirille saapuvaa postia käsittelee leiritoimisto. Osoitetiedot:
Kliffa 2018
Leiriläisen nimi
Nimi ja Kylä
Rahtijärventie 121
16970 Evo
Mistä löydän ajankohtaisen tiedon leiristä? Onko Kliffalla snappia?
Löydät Kliffan nettisivuilta runsaasti olennaista tietoa. Somessa voit seurata Kliffaa Instagramissa ja Facebookissa (@Kliffa2018) ja Snapchatissä (@partiolaiffii). Jos et löydä tarvitsemaasi tietoa, voit olla yhteydessä leirilippukuntasi johtajaan tai lippukunnanjohtajaan, joka osaa hankkia tiedon sinulle.
Tuleeko Kliffalle leiribiisiä?
Kyllä! Kliffan leiribiisin voi kuunnella Spotifystä tai Youtubesta .

Kliffan leiribiisistä voi tehdä myöskin oman remixin, joista parhaat julkaistaan Kliffan somekanavissa. Halutessasi saat leiribiisin raidat laittamalla viestiä osoitteeseen kliffabiisi@gmail.com !

Onko leirillä ulkomaalaisia?
Kliffalle tulee kansainvälisiä vieraita 5 eri maasta: Iso-Britanniasta, Ruotsista, Guatemalasta, Tansaniasta ja Israelista. Kansainväliset vieraat toimivat pestissä ja elävät leiriarkeaan leirilippukunnissa muiden.
Pitääkö ohjelmiin ilmoittautua etukäteen?
Kliffan ohjelmat ovat avoimia kaikille. Mahdollisista ennakkoilmoittautumisista tiedotetaan etukäteen!
Pääseekö leirillä uimaan?
Kyllä pääsee. Sukeltaja-laaksossa on paljon ohjelmaa vesipedoille ja sen lisäksi leirilippukunnilla on omat uintivuoronsa.
Miten leirillä peseydytään?
Leirillä on suihkuja sekä saunoja, joissa peseytyminen on mahdollista.
Miten leirillä käydään vessassa?
Leirillä on käytössä runsaasti bajamajoja, joita tyhjennetään ja siivotaan säännöllisesti.
Saako teltassa nukkua kaverin kanssa?
Kliffalla nukutaan omassa leirilippukunnassa tuttujen lippukunta- ja aluekavereiden kanssa. Tarkemmasta telttajaosta voit kysyä omalta leirilippukunnanjohtajaltasi!
Onko Kliffalla jonoja?
Kliffalla ei jonoteta, mutta jossain vaiheessa saatat pysähtyä keskellä ihmisjoukkoa odottamaan vuoroasi.
Mikä Seppo?
Seppo eli seurakunnan partiotyöntekijä, joka on kuuntelemisen ja auttamisen ammattilainen. Kliffalla on jokaisessa kylässä päivystävä kyläseppo sekä erikseen kaksi Kliffa-seppoa tukemassa leiriläisiä ja leirin tekijöitä missä vain pulmissa. Älä siis epäröi nykäistä seppoa hihasta!
Missä leirillä voi hiljentyä?
Sepot ylläpitävät leirillä Lataamoa, jossa voit rauhoittua leiriarjen keskellä. Lataamosta löydät myöskin keskusteluapua, mikäli sellaista tunnet tarvitsevasi.

Ruokailu

Mitä Kliffalla syödään?
Kliffalla syödään terveellistä ja monipuolista ruokaa. Kaikki ruoka on laktoositonta ja kalatonta.
Saako Kliffalla kasvisruokaa?
Kliffalla saa sekä kasvis- että vegaaniruokaa. Kasvisruoka löytyy keittiöiden peruslinjastosta muun ruuan ohesta.
Onko tarjolla salaattia?
Kyllä on.
Onko kahvi tai tee ilmaista?
Ei, kahvia tai teetä voit ostaa Kliffan kahvilasta.
Olen allerginen, mistä saan ruokavalioni mukaista ruokaa?
Kliffalla toteutetaan laaja skaala erilaisia ruokavalioita. Kasvisruokaa sekä gluteeniton vaihtoehto ovat tarjolla perusruokalinjastoissa. Kaikki ruoka on laktoositonta ja kalatonta. Muut erityisruuat haetaan erityiskeittiöistä.
Onko leirillä ravintolaa?
Leiriravintola Havu palvelee leiriläisiä iltaisin. Ravintolassa on tarjolla fiininpää ruokaa omakustanteisesti, ja illallinen tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua leirihulinassa.

Varusteet

Mitä leirille pitää ottaa mukaan?
Leirin varustelista postitetaan toisen leirikirjeen mukana leirin alussa. Voit lukea sähköisen version tästä.
Riittääkö kesämakuupussi?
Suomen kesässä yöt voivat olla viileitä, joten kesämakuupussissa voi tulla kylmä.
Tarvitsenko leirillä elektroniikkaa?
Mukaan voit halutessasi ottaa kameran tai kännykän kuvien ottamista ja yhteydenpitoa varten, mutta leirillä pärjää hyvin myös ilman mitään elektronisia laitteita.

EVP – Ei-Vielä-Partiolainen

Pitääkö leirille ostaa partiohuivi?
Ei. Leirillä saa leirihuivin, jota käyttämällä sulautuu hyvin muuhun leirikansaan. Jos partioharrastus alkaa kuitenkin kiinnostaa ja partiohuivin ostaminen käy ajankohtaiseksi, kannattaa vinkkiä kysyä omasta lippukunnasta.
Pitääkö leirille ostaa partiopaita?
Ei, mikäli sellaista ei halua hankkia. Jos paidan kuitenkin haluaa leirille mukaan, kannattaa vinkkiä kysyä omasta lippukunnasta.